Contact

Company
Products
Services
Why to choose wood?
Company News
Partners
Contact

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerAddress:
2nd Km Lefkada-Nydri,
Megali Vrisi,31100 Lefkada

Phone
26450 23317

Fax:
26450 23370

E-mail:
info@stavrakas.eu
woodstav@otenet.gr

Working Hours
Mo & We 8:00 - 15:00
Tu, Th, Fr 8:00 - 14:30 & 17:00 - 20:00
Sa 8:00 - 14:00

Company News
  


Είναι χρήσιμο σήμερα που γίνεται μεγάλη αναφορά στη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, και που ο παράγοντας οικολογία βαραίνει όλο και περισσότερο στη συνείδηση των καταναλωτών, να έχουμε καταγεγραμμένες μερικές απλές σκέψεις που αφορούν στα πλεονεκτήματα και στην υπεροχή του αγαπημένου μας υλικού, έτσι ώστε να μπορούμε με ευκολία να ανατρέχουμε και να τα ξαναθυμόμαστε, όποτε παρίσταται ανάγκη να συζητήσουμε και να πείσουμε κάποιον υποψήφιο πελάτη.

Αειφορία
Αρκετά συχνά έρχεται εσφαλμένα στο μυαλό πολλών συνανθρώπων μας ότι η χρήση του ξύλου συνδέεται άμεσα με την αποψίλωση και ιδιαίτερα με την καταστροφή των τροπικών δασών και ειδικά του Αμαζονίου. Πράγματι εκεί τα δάση καταστρέφονται, αλλά όχι μόνο με σκοπό την παραγωγή ξυλείας, αλλά για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Αντίθετα η εμπορική ξυλεία προέρχεται σε μέγιστο βαθμό από την ορθολογική διαχείριση των δασών, με αποτέλεσμα μάλιστα στη Σουηδία η επιφάνεια των κωνοφόρων δασών να έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του 20ου αιώνα, όπως επίσης στις Η.Π.Α. ο ξυλώδης όγκος έχει αυξηθεί κατά 100% περίπου από τη δεκαετία του 1950.
Αυτή η αειφορία εξάλλου, είναι και ένας λόγος για τη σχετικά σταθερή τιμή του για πολλά χρόνια τώρα.
Το ξύλο λοιπόν είναι μία ανανεώσιμη πηγή πρώτης ύλης-ενέργειας, σε αντίθεση με το πετρέλαιο ή το αλουμίνιο, που κάποτε θα στερέψουν. Ειδικά για το αλουμίνιο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πάρα πολύ καλό υλικό για την αεροναυπηγική και για άλλα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, και η αλόγιστη χρήση του θα το στερήσει απο τις μελλοντικές γενιές.

Απαιτούμενη ενέργεια για την παραγωγή του
Επίσης πρέπει να ξέρουμε ότι η ανανέωση των δασών είναι αυτή που συντελεί τα μέγιστα στην παραγωγή Ο2 και στην δέσμευση του CO2 από την ατμόσφαιρα. Ένα νεαρό δέντρο 20 ετών που βρίσκεται πάνω στην ανάπτυξη, απορροφά πολύ περισσότερο CO2 και αποδίδει πολύ περισσότερο οξυγόνο στην ατμόσφαιρα από ένα δέντρο 100 ετών που δεν αναπτύσσεται πλέον.
Αντίθετα η παραγωγή του αλουμινίου απαιτεί μεγάλη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια συμβάλει στην εκπομπή ρύπων και CO2 στην ατμόσφαιρα.
Πίνακας απαιτούμενης ενέργειας κατά την παραγωγή ενός κιλού υλικού(KJ/kg):
Φουρνιστή σκληρή ξυλεία
Τσιμέντο
Ατσάλι
Πλαστικό
Αλουμίνιο
2
4
34
90
170
Ανακύκλωση - Αντοχή
Η χρήση του ξύλου παγιδεύει για πάντα το CO2 που έχει απορροφήσει, ανακυκλώνεται και ανανεώνεται με λίγο κόπο. Έχει επίσης αποδείξει και την αντοχή του στο χρόνο, όταν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του από την υγρασία. Τα μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα μεσαιωνικά σπίτια στην Αυστρία και στη Γερμανία, όπου το ξύλο έχει χρησιμοποιηθεί σαν στατικό υλικό, στέκονται ακόμα περήφανα στις μέρες μας. Όλοι μας εξάλλου έχουμε έναν γνωστό, ο οποίος σε μία ανακαίνιση ενός παλιού σπιτιού έχει αλλάξει τα πάντα εκτός ίσως από τα πατώματα, όπου χρειάστηκε ένα απλό τρίψιμο για να τα ξανακάνει καινούργια.

Θερμομονωτικές ιδιότητες
Όσον αφορά τις θερμομονωτικές ιδιότητες του, όπως διδάσκονται και τα παιδιά μας της 6ης Δημοτικού, ανατρέχοντας στο βιβλίο της Φυσικής, βλέπουμε ότι μετά τον αέρα, το ξύλο είναι το καλύτερο θερμομονωτικό υλικό. Όσο περισσότερα θερμομονωτικά υλικά περιλαμβάνει ένα κτίριο στην κατασκευή του, τόσο πιο "πράσινο" μπορεί να θεωρηθεί, καθώς εξοικονομεί ενέργεια.
Ταχύτητα μετάδοσης θερμοκρασίας σε σχέση με τον αέρα
Αέρας
Ξυλεία
Νερό
Γυαλί
Σίδερο
Αλουμίνιο

4
24
27
3.100
9.300

Συντήρηση
Υπάρχει ακόμα ένας μύθος, ότι το ξύλο θέλει συντήρηση. Με την μοντέρνα τεχνολογία, τη σωστή κατασκευή και τα σύγχρονα βερνίκια, αυτές οι απαιτήσεις έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί.
Εξάλλου ΝΑΙ, ότι αγαπάμε θέλει συντήρηση όπως το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας ή ακόμα και ο εαυτός μας.

Αισθητική
Τέλος η μεγάλη ποικιλία των ειδών ξυλείας, προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον Αρχιτέκτονα, τον Κατασκευαστή, και τον ιδιώτη για να καλύψει και τις πιο απαιτητικές του ανάγκες και τα προσωπικά του γούστα. Αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχουν τα άλλα ανταγωνιστικά υλικά.

Με λίγα λόγια
Ανακεφαλαιώνοντας πρέπει να θυμόμαστε ότι το ξύλο:

  • απελευθερώνει τους λιγότερους ρύπους κατά την παραγωγή
  • απαιτεί λιγότερη ενέργεια κατά την παραγωγή
  • παγιδεύει μέσα του διοξείδιο του άνθρακος
  • είναι καλύτερο θερμομονωτικό υλικό
  • είναι ανακυκλώσιμο και ανανεώσιμο
  • προσφέρει μεγάλη ποικιλία λύσεων και εφαρμογών
  • έχει σχετικά σταθερή τιμή


Γιατί μας αρέσει το ξύλο;
Για να αποφύγουμε τις στερεότυπες απαντήσεις ότι είναι ζεστό, όμορφο κλπ, η απάντηση μας
είναι ότι αν το μέτρο είναι ο άνθρωπος, το άριστο είναι το ξύλο.
Φανταστείτε μία κιθάρα ή ένα βιολί από αλουμίνιο, άραγε τι ήχο θα έβγαζαν;
Ένα κρασί ή ένα ουίσκι που θα ωρίμαζε σε πλαστικό βαρέλι, τι γεύση θα είχε;
μυρωδιά θα είχε το καπνιστό ζαμπόν, ή ο καπνός αν καπνίζαμε σε γυάλινη πίπα;
Μας αρέσει να περπατάμε ξυπόλητοι σε ένα δάπεδο από πλακάκια, ή σε ένα ξύλινο δάπεδο;
Αν πέσει το μωρό μας από την κούνια, καλύτερα σε τι πάτωμα να πέσει;
Βρείτε μόνοι σας παραδείγματα για την όραση.........
Άλφα Ξυλείας Ιανουάριος 2010


copyright © 2010-2020 - www.stavrakas.eu created by interface-team